oleśnicki festiwal cyrkowo-artystyczny

Cyrk w mieście czy miasto w cyrku? Magiczny czas festiwalu rozleje się w przestrzeni starego miasta wypełniając jego uliczki festiwalowym klimatem. Na trzy dni miejsca  niedostępne otworzą swoje podwoje, a te na co dzień zwykłe nabiorą nowego znaczenia. Niepowtarzalny klimat festiwalu stworzą mistrzowie i artyści podróżujący po całym świecie wywołując u widzów uśmiech, podziw i przerażenie… Niebo w tych dniach zostanie poprzecinane przez taśmy rozwieszone w Rynku oraz na Zamku, namioty cyrkowe dodadzą miastu koloru, a blask ognia rozgrzeje amfiteatr do czerwoności. Na te kilka sierpniowych dni uśmiech i radość będzie rządzić miastem! Zapraszamy do Oleśnicy – 11-13 sierpnia 2017– będzie się działo!

Najświeższe informacje o FESTIWALU OFCA znajdziecie na stronie wydarzenia na Facebooku: Festiwal OFCA 2017!

 

Artyści 2017

Kejos
-
"Miasto,
którego
nie
było"

Spektakl, którego głównym bohaterem jest miasto to opowieść o niezwykłym, wielokulturowym, magicznym Lublinie - miejscu nieustannego krzyżowania się kultur, postaw, sposobów na życie. Wizja przestrzeni, zarówno tej namacalnej jak i onirycznej, tworzy fabularny świat po części zrodzony jedynie w wyobrażeniach twórców. Poprzez przywołanie fikcyjnych bohaterów z lubelskich legend i historycznych postaci, nierozerwalnie złączonych z miastem, publiczność będzie musiała sama zdecydować, czy Lublin w tej wersji jest miejscem realnym, czy takim, które nigdy nie istniało.

Compania
Circolabile
-
"Two
seconds"

Performer cyrkowy, żongler, człowiek balansujący na krawędzi… krzesełka turystycznego. Zapraszamy na dwa występy tego nietuzinkowego artysty - uliczne show i sceniczny pokaz. Koncept przedstawienia "Two seconds" został oparty na zasadzie dwóch sekund, jako bezpiecznej odległości pomiędzy dwoma pojazdami w ruchu. Menozzi, wraz ze sceniczna partnerką, postanawiają nagiąć tę zasadę, tworząc jej własną, akrobatyczna wersję. Bowiem kiedy dwóch klaunów decyduje się na wakacje, odległości stają się dla nich subiektywną sprawą. Podczas show zobaczycie manipulacje obiektami różnej wielkości - od krzesła po namiot, teatr ruchu, akrobatykę i niemało komicznych gagów.

Cia
Intrepidos

Występ akrobatyczny i żonglerski o dużym ładunku komicznym - po takim show jak “A Lucky Strike” możecie się więc spodziewać wielkiego boom. Na ulicznej scenie zaprezentują się dwie ekscentryczne postaci o wesołym usposobieniu i żywiołowym temperamencie. Cyrkowe akrobacje damsko-męskiego duetu będą odbywały się zarówno na poziomie ulicznej sceny, jak i na “jej wysokości”- cyrkowej linie. Manipulacje własnym ciałem w pojedynkę i w duecie, żonglowanie z równoczesnym balansowaniem na wysokości okraszone pozytywną energią bijącą od artystów, to w wielkim skrócie opis show dwójki performerów.

POZNAJ WSZYSTKICH ARTYSTÓW

Fire

Fireshow na OFCA to połączenie ognia i pirotechniki przygotowanych specjalnie dla naszych oczu przez prawdziwych profesjonalistów. W tym roku zaprosimy Was na widowisko FIRESHOW na Amfiteatrze i OPEN STAGE FIRESHOW na dziedzińcu Zamku Oleśnickiego. Podobnie jak w zeszłym roku – widowisko fireshow wystartuje piątkowym wieczorem o 21:45 na Amfiteatrze nad stawami. Fire Open Stage rozpocznie się w sobotę o 22:00 na dziedzińcu Zamku Książąt Oleśnickich. Liczymy, że jak w poprzednich latach wydarzenia te przyciągną prawdziwe tłumy.

Slackline

Na Rynku miasta Oleśnicy między oknami Ratusza i okolicznych kamienic oraz na dziedzińcu Zamku Książąt Oleśnickich zawisną TAŚMY, po których na wysokości kilkunastu metrów nad ziemią przechadzać się będą higlinerzy. Ponownie w tym roku powiesimy dla Was niesamowicie SPEKTAKULARNEGO i NAJDŁUŻSZEGO w Polsce miejskiego highline o długości 117-metrów biegnącego z wieży Ratusza do wieży Bazyliki Mniejszej.

Do dyspozycji będzie również miasteczko slacklinowe zlokalizowane na zielonych terenach pod Zamkiem Książąt Oleśnickich. Profesjonalni highlinerzy udzielą wszelkich porad i dokładnie poinstruują każdego chętnego.

Najświeższe informacje o taśmach na OFCA znajdziecie na stronie wydarzenia na Facebook’u: OFCA Highline 2017!

UWAGA! Ostatnie dni wcześniejszej rejestracji on-line – tylko do środy 9 sierpnia!

Program

Piątek 11.08

15:30  Parnas Brass Band, 30min, Rynek [3]
16:15  Goma „The Atari Show”, 35min, Rynek [4]
16:30  Ola Muchin „Kukuryku”, 30min, Rynek [2]
17:00  Cia Intrepidos „A Lucky Strike”, 30min, Rynek [5]
18:00  Kolektyw Kejos „Pitagoras 3D”, 45min, Kościół św. Jerzego*
18:00  Compagnia Circolabile „O Like… Peanut”, 45min, Rynek [2]
18:00  Luca Bellezze „Melafilo”, 40min, Pl. Książąt Śl. [12]
19:00  Murmuyo „Su-Seso Taladro”, 45min, Rondo 750-lecia O-cy [16]
19:00  Izimagic Duo „Metamorphosis”, 45min, Rynek [4]
19:15  Stefan Sing & Cristiana Casadio „Tangram”, 60min, Sala widowiskowa*
19:45  Troligoblin „Szpulka Show”, 20min, Rynek [2]
20:15  Quatuor Stomp „What’s next?”, 45min, Pl. Książąt Śl. [12]
20:30  Sari Mäkelä „The Great Granny Show!”, 25min, Rynek [4]
21:00  Guga Morales Showman, 40min, Rynek [2]
21:45  Fireshow: Bagienne Świetliki „Creepy” , Lascar Fire & Light Theatre „James Bond”, The Lords of Fire, 90min, Amfiteatr [10]
23:10  Jackowski&Belyaeff „Light Orbit-interactive mapping”, 10min, Zamek
23:30  Slam żonglerski, 60min, Duży namiot cyrkowy [11] *

 

Sobota 12.08

11:00  Spacer po Oleśnicy z przewodnikiem [PL/ENG], 120min, Start: Rynek [1]
11:00  Warsztaty dla dzieci**, 180min, Amfiteatr [10]
12:45  Izimagic Duo „Metamorphosis”, 45min, Amfiteatr [10]
14:00  Wielka parada cyrkowa, trasa: Amfiteatr-Rzemieślnicza-Rynek
15:00  Kraków Street Band, 20min, Rynek [2]
15:30  Stefan Sing „Entropia”, 30min, Rynek [4]
16:00  Quatuor Stomp „What’s next?”, 45min, Rynek [2]
16:15  Goma „The Atari Show”, 35min, Pl. Książąt Śl. [12]
17:00  Luca Bellezze „Melafilo”, 40min, Rynek [5]
17:15  Compagnia Circolabile „O Like… Peanut”, 45min, Pl. Książąt Śl. [12]
18:00  Kolektyw Kejos „Miasto, którego nie było…”, 60min, Kościół św. Jerzego*
18:00  Murmuyo „Su-Seso Taladro”, 45min, Rondo 750-lecia O-cy [16]
18:00  Sari Mäkelä „The Great Granny Show!”, 25min, Rynek [2]
18:15  Parnas Brass Band, 30min, Pl. Książąt Śl. [12]
18:45  Troligoblin „Szpulka Show”, 20min, Rynek [5]
19:15  Stefan Sing & Cristiana Casadio „Tangram”, 60min, Sala widowiskowa*
19:15  Izimagic Duo „Metamorphosis”, 45min, Rynek [2]
19:30  Ola Muchin „Kukuryku”, 30min, Rynek [4]
20:00  Cia Intrepidos „A Lucky Strike”, 30min, Rynek [5]
20:00  Guga Morales Showman, 40min, Pomnik Ery Kosmicznej [9]
20:30  Compagnia Circolabile „Two Seconds”, 45min, Duży namiot*
21:00  Tiny Beat „Beatbox & livelooping show”, 45min, Rynek [4]
22:00  Fire Open Stage, Bassalog, Jackowski&Belyaeff „Light Orbit-interactive mapping”, 60min, Zamek

 

Niedziela 13.08

11:00  Warsztaty dla dzieci**, 180min, Amfiteatr [10]
12:00  Ola Muchin „Kukuryku”, 30min, Amfiteatr [10]
12:00  Trickline’owy Puchar OFCY, 60min, Skwer przy ul. Spacerowej [14]
14:15  Olimpiada żonglerska, 45min, Rynek [2]
15:00  Spacer po Oleśnicy z przewodnikiem [PL], 120min, Start: Rynek [1]
15:00  Compagnia Circolabile „O Like… Peanut”, 45min, Rynek [4]
15:45  Goma „The Atari Show”, 35min, Rynek [2]
16:00  Troligoblin „Szpulka Show”, 20min, Rynek [4]
16:00  Kraków Street Band, 20min, Pl. Książąt Śl. [12]
16:45  Murmuyo „Su-Seso Taladro”, 45min, Rondo 750-lecia O-cy [16]
16:45  Cia Intrepidos „A Lucky Strike”, 30min, Rynek [5]
16:45  Sari Mäkelä „The Great Granny Show!”, 25min, Pl. Książąt Śl. [12]
17:00  Kolektyw Kejos „Miasto, którego nie było…”, 60min, Kościół św. Jerzego*
17:45  Stefan Sing „Entropia”, 30min, Rynek [2]
17:45  Guga Morales Showman, 40min, Rynek [4]
18:30  Bratři v tricku „Plovárna”, 60min, Sala widowiskowa*
18:30  Parnas Brass Band, 30min, Pomnik Ery Kosmicznej [9]
18:45  Quatuor Stomp „What’s next?”, 45min, Rynek [2]
19:30  Luca Bellezze „Melafilo”, 40min, Rynek [4]
20:00  Compagnia Circolabile „Two Seconds”, 45min, Duży namiot*
20:15  Tiny Beat „Beatbox & livelooping show”, 45min, Rynek [2]
21:15  Kraków Street Band, 90min, Zamek
22:00  Jackowski&Belyaeff „Light Orbit-interactive mapping”, 10min, Zamek

* Na przedstawienia sceniczne w Kościele św. Jerzego, Sali widowiskowej i dużym namiocie cyrkowym obowiązują bezpłatne wejściówki – do odebrania w Infopoincie na Rynku.
** Warsztaty dla dzieci: animacje cyrkowe, żonglerka, sitodruk, chodzenie po taśmie, bańki mydlane, szycie poi.

Szkoła podstawowa nr 2

gkhgfd

Rynek - od strony ul. Matejki

fot. Piotr Spigiel

Rynek - od strony ul. Kościelnej

fot. Piotr Spigiel

Sala Widowiskowa

fot. Karol Siwek

Skwer przy ul. Spacerowej

fot. Piotr Spigiel

Rynek - od strony ul. 3-go maja

SMO_0473

Zamek Książąt Oleśnickich

 

fot. Karol Siwek

Pomnik Ery Kosmicznej

fot. Piotr Spigiel

Kościół Św. Jerzego

fot. Piotr Spigiel

Amfiteatr nad stawami

fot. Karol Siwek

Infopoint Rynek - Kolumna zwycięstwa

SMO_9211

Brama Wrocławska

brama_n

Duży namiot cyrkowy

Partnerzy

Urząd Miasta
Biblioteka
Zamek
OKiS
Dolny Śląsk
Komisja
Slackon
Slackhouse
Radio Wrocław
Radio Ram
Żonglerka
Kuglarstwo
DOKIS
Panorama
Oleśniczanin
Moja Oleśnica
nasze miasto oleśnica
Oleśnica24
PZU
ESK

Sponsorzy